Καστοριά

Σκέψεις και προτάσεις για το Καστοριανό Καρναβάλι (του Λεωνίδα Εκιντζόγλου)

ekintzogloyleonidas1

Πάει τέλειωσε και το καρναβάλι μας. Ξαναγυρίζουμε στην καθημερινότητά μας. Η φυσιογνωμία αυτού του καρναβαλιού παραμένει μοναδική παρ’ όλες τις τροποποιήσεις και αλλαγές που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια.Είναι πολύ πιο ατομικό και αυθόρμητο από το καρναβάλι της Πάτρας ΑΝ και δέχεται επιρροές και από κει λόγω της αθρόας προσέλευσης ξένων τα τελευταία χρόνια. Τις ηλίθιες σφυρίχτρες για παράδειγμα. Που μοναδικό στόχο τους έχουν την φασαρία και μάλιστα την κακή και σπαστκή φασαρία.

Οργανωτικά είναι σαφές ότι το καρναβάλι μας άρχισε να πάσχει σοβαρά αλλά αυτό είναι κάτι που πρέπει να μελετηθεί και να λυθεί σε επίπεδο δημαρχιακό -άρα δεν πρόκειται να συμβεί ΠΟΤΕ, μιας και όλες οι δημαρχιακές επιτροπές της τελευταίας εικοσαετίας έχουν διακριθεί για την οξεία και καταπληκτική αδιαφορία ή αναποτελεσματικότητα τους.

Οι ώρες κίνησης πρέπει να ξανασχεδιαστούν, οι χώροι να απλώσουν πριν οι μόνιμοι κάτοικοι της Μητροπόλεως αρχίσουν να κρώζουνε σαν κουκουβάγιες και να κατεβάζουνε τα lexotanil με τους τόνους.

Η παρέλαση να οργανωθεί μιας και έχει ξεχυλώσει τόσο ώστε να συνεχίζεται ενώ ΟΛΟΣ ο κόσμος έχει αποχωρήσει απηυδησμένος. Χθές το πρώτο μπουλουκι ξεκίνησε στις 1,30 και το τελευταίο στις 5,30. Αν αυτό λέγεται παρέλαση, ο Διόνυσος και η ψυχή σας…..

Η εκδοχή εν τω μεταξύ με την λατινική ετυμολογία της λέξης ‘Ραγκουτσάρια’ καλά είναι να ξαναμελετηθεί γιατί δεν φαίνεται να στέκει. Δεν υπάρχει περίπτωση οι ίδιοι οι καρναβαλιστές να υιοθέτησαν έναν προσβλητικό αυτοπροσδιορισμό και ούτε μπορεί να επικράτησε ένας χαρακτηρισμός δοσμένος από τους αντιπάλους τους. Άλλωστε ΠΟΤΕ το Καστοριανό καρναβάλι δεν είχε χαρακτηριστικά ζητιανιάς, κι ας λένε ότι θέλουνε τα τουριστικά χαζοφυλάδια του δημαρχείου.

περισσότερα
Back to top button