Ελλάδα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας

Kyriakos-Mitsotakis4

Η Νέα Δημοκρατία έχει νέα αρχηγό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον ένατο κατά σειρά στην σαραντάχρονη και πλέον παρουσία της στην πολιτική ζωή της χώρας μας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γεννήθηκε στη Αθήνα, στις 4 Μαρτίου 1968. Είναι γιος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, πρώην Πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και της Μαρίκας Γιαννούκου και αδελφός της πρώην Υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη.

Το 1986 αποφοίτησε αριστούχος από το Κολλέγιο Αθηνών και μεταξύ των ετών 1986 – 1990, σπούδασε κοινωνικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Harvard των ΗΠΑ, από όπου και αποφοίτησε με την ανώτατη τιμητική διάκριση “summa cum laude”. Τιμήθηκε επίσης με το έπαθλο “Hoopes”, το ανώτατο βραβείο που απονέμεται σε φοιτητή για πτυχιακή εργασία, για την εκπόνηση της διατριβής του με θέμα την Αμερικανική εξωτερική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1977 – 1985.

Μεταξύ των ετών 1990-1991 εργάστηκε ως οικονομικός αναλυτής στην Chase Investment Bank στο Λονδίνο. Στην συνέχεια, επέστρεψε στην Ελλάδα για να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία την οποία και ολοκλήρωσε στην 346 Μοίρα της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ των ΗΠΑ από όπου απέκτησε τίτλο Masters στις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις με ειδίκευση στα ζητήματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση. Ολοκλήρωσε τον κύκλο των σπουδών του επιστρέφοντας στο Harvard από όπου και απέκτησε δεύτερο τίτλο Masters στην Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Harvard Business School του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Το 2003 βραβεύτηκε από το World Economic Forum ως “Global Leader for Tomorrow”.

 

Πολιτική Σταδιοδρομία

Στις εκλογές του Μαρτίου του 2004 και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2007 εξελέγη πρώτος σε σταυρούς προτίμησης βουλευτής στη Β΄ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία. Στη Βουλή των Ελλήνων είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος καθώς και της Ομάδας Φιλίας με το Κοινοβούλιο της Φινλανδίας. Συμμετέχει επίσης στις Επιτροπές Αναθεώρησης του Συντάγματος, Οικονομικών Υποθέσεων και Εξωτερικών και Άμυνας, ενώ έχει επίσης διατελέσει μέλος των Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Διετέλεσε Πρόεδρος του κοινωφελούς Ιδρύματος Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης αντικείμενο του οποίου είναι η μελέτη της ζωής και του έργου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και η έρευνα της νεώτερης πολιτικής ιστορίας της χώρας. Έχει εκδώσει το βιβλίο «Οι Συμπληγάδες της Εξωτερικής Πολιτικής» ενώ αρθρογραφεί στον Τύπο και μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά.

Στις 25 Ιουνίου 2013 ανέλαβε τη θέση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στην Κυβέρνηση Σαμαρά, μετά τον πρώτο ανασχηματισμό, θέση που διατήρησε και κατά τον δεύτερο ανασχηματισμό τον Ιούνιο του 2014 και μέχρι τον Ιανουάριο του 2015.

Ως Υπουργός, τον Ιούλιο του 2013 αναβάθμισε και ενίσχυσε τα ελεγκτικά σώματα. Η απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης επιταχύνθηκε. Τον Αύγουστο, με το άρθρο 54 του νόμου 4178/2013 αναβάθμισε το θεσμικό πλαίσιο σχετικά με τη διαδικασία εκπόνησης, έγκρισης και τροποποίησης των Οργανισμών των Υπουργείων και των λοιπών φορέων του δημοσίου. Το πλαίσιο αυτό επέτρεψε λίγους μήνες αργότερα να έχουν όλα τα Υπουργεία νέους σύγχρονους οργανισμούς με λιτές και συνεκτικές δομές μετά από πολλές δεκαετίες.

Τον Οκτώβριο τριάντα περιπτώσεις δημοτικών αστυνομικών που έκαναν χρήση πλαστών δικαιολογητικών, προκειμένου να προσληφθούν σε Δήμους της χώρας, εντόπισαν οι έλεγχοι του Σώματος Επιθεωρητών -Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ). Επίσης, ο Μητσοτάκης ενίσχυσε τους θεσμούς διαφάνειας και λογοδοσίας στο Δημόσιο. Το πρόγραμμα «Διαύγεια» εισήλθε πλέον σε νέα εποχή. Με το νόμο 4210/2013, θωράκισε θεσμικά το πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ ενώ ρυθμίστηκαν και μια σειρά θεμάτων που εντάσσονται στο πλαίσιο ευρύτερων αλλαγών για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του δημοσίου τομέα.

Τον Νοέμβριο, μετά από 24 χρόνια, κατάργησε την αναχρονιστική μηχανογραφική άδεια των υπαλλήλων, εξοικονομώντας με τον τρόπο αυτό πολλές χιλιάδες εργατοώρες προς όφελος της βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών. Παράλληλα, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης ενέκρινε για πρώτη φορά, μετά από εισήγηση του Μητσοτάκη, τον προγραμματισμό προσλήψεων τακτικού προσωπικού για το έτος 2014 (14.165 προσλήψεις) έπειτα από αξιολόγηση των αιτημάτων και ιεράρχηση (προτεραιοποίηση) των αναγκών για το σύνολο του δημόσιου τομέα στο πλαίσιο πάντα των δημοσιονομικών δυνατοτήτων αλλά και των διεθνών δεσμεύσεων της χώρας. Με τον τρόπο αυτό έγινε δυνατό για πρώτη φορά να είναι γνωστό με ακρίβεια πόσες προσλήψεις μπορούσε να κάνει το δημόσιο καθώς και ποιες ανάγκες και τομείς πολιτικής αυτές καλύπτουν.

Από τον Φεβρουάριο του 2014, οι πολίτες μπορούσαν πλέον να λαμβάνουν από τα ΚΕΠ απλά και άμεσα Φορολογική ενημερότητα των αρμόδιων ΔΟΥ, Ασφαλιστική ενημερότητα και βεβαίωση οικοδομοτεχνικού έργου του ΙΚΑ, Πιστοποιητικά Δημοτολογίου και Βεβαίωση αποδοχών συντάξεων και εκκαθαριστικό σημείωμα του ΝΑΤ. Τον Απρίλιο, με το νόμο 4250/2014 καταργήθηκε η υποχρέωση επικυρώσεως αντιγράφων εγγράφων εξοικονομώντας με τον τρόπο αυτό τεράστιο αριθμό εργατοωρών προς όφελος της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων, ενώ ταυτόχρονα καταργήθηκε η υποχρέωση των εταιριών να δημοσιεύουν σε ΦΕΚ ανακοινώσεις, στοιχεία, πράξεις και μεταβολές που τις αφορούν συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην πράξη στη μείωση των διοικητικών βαρών και στην απλούστευση των διαδικασιών για τις επιχειρήσεις.

Με το νόμο 4250/2014 ο Μητσοτάκης κατάργησε και συγχώνευσε 21 φορείς του Δημοσίου κάνοντας πράξη τη δέσμευση για μικρότερο κράτος, για μείωση της σπατάλης και εξορθολογισμό των δομών του δημοσίου. Με το νόμο 4250/2014 θεσμοθετήθηκε η συγκριτική αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων με προσδιορισμό ανώτατων ποσοστών ανά κλίμακα βαθμολογίας. Με τη συγκριτική αξιολόγηση μπόρεσε η διοίκηση να αποκτήσει κουλτούρα αξιολόγησης. Τον Μάιο πάρθηκε απόφαση για θέσπιση ενός αντικειμενικού συστήματος επανελέγχου της μετατροπής συμβάσεων ορισμένου χρόνου και έργου σε αορίστου χρόνου, υπό τη συνολική εποπτεία του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ). Τον Ιούλιο, με το νόμο 4275/2014 βελτιώθηκε ουσιαστικά το πλαίσιο για την επιλογή προϊσταμένων προτάσσοντας για πρώτη φορά την ουσιαστική κρίση έναντι των τυπικών προσόντων για την ανάληψη θέσης ευθύνης στη δημόσια διοίκηση, βάζοντας τέλος στη λογική της αρχαιότητας, αλλά και της κομματικής συχνά επιλογής.

Τον Αύγουστο με το νόμο 4281/2014 μειώθηκαν τα διοικητικά βάρη σε επιλεγμένους τομείς της οικονομίας κάνοντας πράξη τη δέσμευσή για απλοποίηση των διαδικασιών και βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Η εξοικονόμηση ξεπέρασε τα 3 δις ευρώ. Τον Σεπτέμβριο έγινε μείωση της γραφειοκρατίας, διευκόλυνση της ζωής των πολιτών και σημαντική εξοικονόμηση πόρων με το νέο, πιο γρήγορο και απλό σύστημα έκδοσης Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας σε 10’. Τον Οκτώβριο, νέα, απλοποιημένα και λιτά οργανογράμματα απέκτησαν τα Υπουργεία, αλλάζοντας με τον τρόπο αυτό τον πυρήνα του Κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης μετά από 4 δεκαετίες με εξοικονόμηση 11 εκ. ευρώ ετησίως. Με το νόμο 4305/2014 ενισχύθηκε περαιτέρω η διαφάνεια στο δημόσιο τομέα αφού κατέστη υποχρεωτική η δημοσίευση στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ της εκτέλεσης των προϋπολογισμών των Υπουργείων, των ΟΤΑ αλλά των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, καθώς και τα απολογιστικά στοιχεία δαπανών για φορείς που επιχορηγούνται με πάνω από 3.000€ ετησίως.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 έβαλε υποψηφιότητα για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας, ενώ την περίοδο Φεβρουάριος 2015-Νοέμβριος 2015, ήταν κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος, θέση από την οποία παραιτήθηκε στις 23 Νοεμβρίου του 2015, διαμαρτυρόμενος για την κακή διοργάνωση των εσωκομματικών εκλογών.

 

Κριτικές

Κατηγορήθηκε για χρηματισμό απ’ την εταιρεία SIEMENS και βρέθηκε στο επίκεντρο δημοσιεύσεων που αφορούσαν το σκάνδαλο της γερμανικής εταιρείας στην Ελλάδα. Tον Ιούνιο του 2008 βρέθηκαν στην κατοχή του Κ. Μητσοτάκη διάφορα τιμολόγια ηλεκτρονικού εξοπλισμού, τα οποία φέρεται να εξοφλήθηκαν στις 2 Ιουνίου, μόλις μερικές ημέρες ύστερα απ’ την παρέμβαση εισαγγελέα στην εταιρεία καθώς και την κατάθεση μαρτύρων. Ο εξοπλισμός αφορούσε τηλεπικοινωνιακές και ηλεκτρονικές συσκευές.

Η γνησιότητα των τιμολογίων επιβεβαιώθηκε, παρόλα αυτά ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε αθώος και ότι δεν εισέπραξε κανένα δώρο απ’ την SIEMENS. Στην ερώτηση του γνωστού δημοσιογράφου Νίκου Χατζηνικολάου για το πως συνέβη ότι αγόρασε και ο ίδιος αλλά και η Ντόρα Μπακογιάννη και η Κατερίνα Μητσοτάκη μέσα στην ίδια χρονική περίοδο από την ίδια εταιρεία απάντησε : «Δεν υπάρχουνε πολλές εταιρείες που να προμηθεύουν τηλεφωνικά κέντρα στην αγορά ».

 

Από τη wikipedia

 

 

περισσότερα
Back to top button